Samsun Gezilecek Yerler
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması sürecinin başlangıç noktası sayılan Samsun gezilecek yerler bakımından hem tarihi, hem de doğal güzellikleri ile öne çıkan turistik mekânları barındırıyor.Orta Karadeniz’in bu güzel şehrini tatil için tercih ettiğinizde sizler için hazırladığımız listedeki yerlere öncelik vererek şehir hakkında en doyurucu bilgileri edinebilir, doğal hayatın güzelliği ile büyülenebilirsiniz.
Samsun Gezilecek Yerler Listesi
Şehrin tabiatı ve tarihi konusunda bilgi sahibi olabileceğiniz; eğlenceli, huzur dolu anlar yaşayabileceğiniz turistik alanlarının birçoğu sahil yolu çevresinde ve İlkadım ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Merkezde bulunan ve birbirlerine yürüme mesafesindeki yerlere veya çevre ilçelerdeki tarihi, doğal alanlara ulaşmak için toplu taşımayı kullanabilirsiniz.
1. Bandırma Vapuru (Milli Mücadele Açık Hava Müzesi)
Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve kurmaylarını Samsun’a getiren Bandırma Vapuru’nun aslına uygun kopyası, Canik ilçesindeki Bandırma Plajı’nda sergileniyor. 2003 yılında Bandırma Vapur Müzesi adıyla açılan, 2005-2008 yılları arasındaki yenileme çalışmalarının ardından Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi olarak ziyaretçi kabul etmeye başlayan müzede İzmir’in kurtuluşunu betimleyen, Türkiye’nin en uzun kabartması olan 300 parçalık seramik kabartma duvarı bulunuyor. Bu eserin yanı sıra Kurtuluş Savaşı’nda şehit düşen 1200 kişinin isimlerinin yazılı olduğu duvar ve aslına uygun dekore edilmiş vapur müzenin görülmesi gereken kısımları olarak öne çıkıyor.
sosyetekaradeniz - sosyetekaradeniz - sosyetekaradeniz - sosyetekaradeniz - sosyetekaradeniz
2. Amisos Tepesi
Tarihi MÖ 3. yüzyıla dayanan ve 1995 yılında keşfedilen Amisos Tepesi, Samsun’un batı yönündeki girişinde yer alıyor. Şehri kuşbakışı izleyerek yapacağınız kısa teleferik yolculuğunun ardından ulaşabileceğiniz tepe, Helenistik dönemde yaşadığı saptanan vePontus Krallığı’nın üst düzey yönetici ailelerinden birine ait olduğu tahmin edilen 2 adet mezara (Tümülüs) ev sahipliği yapılıyor. Önceleri Baruthane Tepesi olarak adlandırılan ve 2008 yılında yapılan çalışmalarla turizme kazandırılan tepeden çıkartılan eserleri, Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ne yapacağınız ziyaret sırasında görebilirsiniz.
sosyetekaradeniz - sosyetekaradeniz - sosyetekaradeniz - sosyetekaradeniz - sosyetekaradeniz
3. Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Yeni valilik binası yakınında yer alan müzede, Samsun ve çevresinde yapılan kazı çalışmaları sırasında bulunan Kalkolitik, İlk Tunç, Hitit, Hellenistik, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergileniyor. 1981 yılından beri Samsun eski fuar alanı içerisindeki binada ziyaretçilerini ağırlayan müzenin en önemli eserlerinin başında Amisos Tepesi’ndeki kümülüsten çıkartılan Amisos Hazinesi geliyor. Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ni pazartesi hariç haftanın her günü, 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
4. Gazi Müzesi
Cumhuriyet tarihine meraklı tatilcilerin Samsun gezilecek yerler listelerinde yer verdikleriGazi Müzesi, Kale Mahallesi’ndeki Mecidiye Caddesi üzerinde yer alıyor. 1902 yılında, Jean Lonnis Mantika tarafından inşa ettirilen ve uzun süre otel olarak kullanılan binada bulunan müze 1940 yılından beri Gazi Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Pazartesi hariç haftanın her günü ziyaretçi kabul eden müzede Onuncu Yıl Nutku’nun aslı, Atatürk’e ait eşyalar ve fotoğraflarla birlikte Bandırma Vapuru’nun bir maketi sergileniyor.
5. Büyük Camii
1300 yılında Hıdır Bey tarafından inşa ettirilen Büyük Camii, Kale Mahallesi’ndekiSaathane Meydanı yakınında bulunuyor. 1869 yılındaki yangında yıkılan ve 1884 yılındaBatumlu Hacı Ali Efendi tarafından tekrar inşa ettirilen dini yapı, şehrin en büyük ibadet yeri olarak biliniyor. Mermer mihrabının ve ahşap minberinin en dikkat çekici noktalarını oluşturduğu yapının kubbesinde ziyaretçilerin büyük beğenisini kazanan bitkisel motifler yer alıyor.
6. Ladik Akdağ Kayak Merkezi
Samsun halkının ve çevre illerden gelen kayak severlerin yoğun bir şekilde kullandığı Ladik Akdağ Kayak Merkezi, Akdağ’ın zirvesindeki Uzunyazı ve Yemişen Tepeleri arasında yer alıyor. Farklı zorluk tipindeki uzun pistleri ile dikkat çeken tesisin kayasız zemini kayakçılara rahatlık ve risksiz bir ortam sunuyor. Yılın değişik dönemlerinde şenliklerin düzenlendiği kayak merkezinin her yerinden Ladik Gölü görülebiliyor. 1500 metre uzunluğunda telesiyeje sahip merkezin yakınında konaklama imkânı sağlayan, hizmet kalitesi iyi seviyede tesisler bulunuyor.
sosyetekaradeniz - sosyetekaradeniz - sosyetekaradeniz - sosyetekaradeniz - sosyetekaradeniz
7. Amazon KöyüÜniversite ve belediye işbirliği ile yapılan ve 2.5 dönüm üzerine kurulu Amazon Köyü, Amisos Tepesi’nin karşısında yer alıyor. Terme ilçesi, Gölyazı Beldesi’nde yaşadığına inanılan efsanevi amazon Kadınları’nın günlük yaşamlarından kesitler sunmayı amaçlayan köyde 20’nin üzerinde temsili balmumu Amazon heykeli, kabartmalar ve günlük hayatta kullandıkları düşünülen eşyaların kopyaları sergileniyor.
8. Ladik Gölü
Yüzen adacıkları ile ünlü Ladik Gölü, çevresindeki dağ ve ormanla birlikte oluşturduğu manzara sayesinde ziyaretçilerini büyülüyor. Doğa tutkunu tatilcilerin, Samsun gezilecek yerler listelerinde mutlaka yer verdikleri gölde olta balıkçılığı ve su kayağı, sörf gibi su sporları yapılabiliyor. Aynı adlı ilçenin doğusunda bulunan tektonik göl, birçok kuş ve balık türüne ev sahipliği yapıyor. Huzur bulmak ve Samsun’un doğasını keşfetmek için ziyaret edebileceğiniz göl, 870 hektarlık bir alanı kaplıyor.
9. Kent Müzesi
İlkadım’da bulunan Samsun Kent Müzesi; şehrin sosyal, tarihi, kültürel, coğrafi, ekonomik yapısına ilişkin belge ve malzemelere ev sahipliği yapıyor. 2013 yılında ziyarete açılan müzede çocuklara özel öğretici faaliyetlerin yanı sıra yıl içerisinde birçok sergi ve eğitim çalışması gerçekleştiriliyor. Tarihi Kentler Birliği’nin jüri özel ödülünü kazanan Kent Müzesi, 1928 yılında inşa edilen ve Samsun-Sivas Demiryolu İnşaat ve İşletme İdaresi ve Devlet Demiryolu Lojmanı olarak kullanılan tarihi binada hizmet veriyor.
10. Sevgi Gölü ve Hayvanat Bahçesi
İlkadım İlçesi, Sahil Yolu üzerinde bulunan Sevgi Gölü, şehrin yoğun ilgi gören dinlenme merkezlerinden birisi olarak biliniyor. Suni olarak oluşturulan gölün çevresinde yürüyüş yapabileceğiniz gezi alanları, yürüyüş sonrası soluklanabileceğiniz dinlenme alanları ve kafeteryalar bulunuyor. Sevgi Gölü’nün karşısında yer alan Samsun Büyükşehir BelediyesiHayvanat Bahçesi ise
15 bin m²’lik alan içerisinde faaliyet gösteriyor. 2005 yılında kurulan ve 45 türe ev sahipliği yapan hayvanat bahçesi özellikle çocukların ilgisini çekiyor.
sosyetekaradeniz - sosyetekaradeniz - sosyetekaradeniz - sosyetekaradeniz - sosyetekaradeniz
11. Tekkeköy Mağaraları
Samsun’un aynı adlı ilçesinin sınırları içerisindeki alanın geçmişi Yontma Taş Devri’ne kadar uzanıyor. Bölge Frig ve Hitit gibi Anadolu’nun önemli medeniyetlerinden izler taşıyor. Karadeniz Bölgesi’nin en eski yerleşim bölgesi unvanına sahip Tekkeköy Mağaraları’nın 96 bin m² kısmı günümüzde ziyaret edilebiliyor. 2014 yılında, bölgedeki restore edilmiş Rum evlerinden birinde açılan Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze Evi, Türkiye’nin ilk imitasyon müzesi olarak bölgeden çıkartılan buluntuların kopyalarına ev sahipliği yapıyor.
12. Atatürk Anıtı (Onur Anıtı)
Samsun Valisi Kazım Paşa tarafından, Samsunlular adına Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel’e yaptırılan 4.75 m yüksekliğindeki anıt, İlkadım’daki Atatürk Parkı’nda yer alıyor.1931 yılında dikilen ve şehrin simgesi olarak görülen Onur Anıtı’nın kaidesinin iki yanında sandalın yanında duran, cepheye malzeme taşıyan insanları ve savaşı tasvir eden iki kabartma bulunuyor. Diğer iki yanında ise Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkış tarihini ve anıtın Samsun halkı tarafından dikildiğini belirten 2 cümle yer alıyor.
13. İlk Adım Anıtı
1919 yılında Atatürk’ün Bandırma Vapuru’ndan indiği iskelenin önünde bulunan anıt, tarihi seven gezginlerin Samsun gezilecek yerler listelerinde şehrin önemli simgelerinden biri olarak kendisine yer buluyor. Atatürk Bulvarı üzerindeki iskelede yer alan ve Atatürk’ün doğumunun 100. yılında yaptırılan İlk Adım Anıtı’nın tasarımı Mimar Seçin Viter’in imzasını taşıyor.
14. Kabaceviz Şelaleleri
Tekkeköy ilçe sınırları içerisinde kalan tabiat harikası Kabaceviz Şelaleleri, il merkezine 32 km uzaklıkta bulunuyor. En güzel dönemi olan mayıs ve ekim ayları arasında ziyaretçi akınına uğrayan bölgede dağcılık, trekking ve foto safari yapılabiliyor. Bölge turizminin önemli noktalarından biri sayılan şelalelerin yakınındaki alanlarda dilerseniz ailenizle piknik yapabilirsiniz.
15. Mater Dolorosa Katolik Kilisesi
V. Murat’ın desteği ile 1845 yılında Gürcistan’dan göç eden din adamları ve halk tarafından yaptırılan Mater Dolorosa Katolik Kilisesi, İlkadım’daki diğer turistik mekânlardan mimarisi ile ayrılıyor. 1885 yılında inşası tamamlanan ve hizmete açılan kilisenin duvarlarını süsleyen freskleri ziyaretçilerini büyülüyor.
Samsun’da Gezilecek Diğer Yerler
Yukarıda adı geçen yerler Samsun gezilecek yerler listenizin ilk sıralarında olması gereken yerler.
Bu noktalar dışında Samsun’da vaktiniz olursa şu yerlere de göz atabilirsiniz:
Kurtuluş Yolu ve Tütün İskelesi, Saat Kulesi ve Saathane Meydanı, Samsun Kalesive Hamam Kalıntıları, Mecidiye ve Yabancılar Çarşıları, Doğu Park ve Fuar Alanı, Çiftlik Caddesi, Lerdüge Tümülüsleri, Atakum Sahili, Dündartepe Höğüyü, Fazıl Ahmet Paşa Medresesi, Geyikkoşan Sahili, İkiztepe Höyüğü, Kuş Cenneti (Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti), Göğceli Camii (Tarihi Ahşap Çivisiz Camii), Gökgöl Camii, Hamamoğlu Kaplıcası, Kaledoruğu Höyüğü ve Sivrikese Camii.
Samsun’da Nerede Kalınır?
Kurtuluş Savaşı’nın başlangıç noktası sayılan Samsun gezilecek yerleri ve kalınacak tesisleri ile şehre gelen tatilcilere unutulmayacak tatil deneyimleri yaşatıyor. Şehirde hizmet veren 31 konaklama tesisi turistik alanlara yürüyüş mesafesi uzaklığında olmaları sayesinde tatilcilere avantaj sağlıyor.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Aktif link bırakmayın. (Hemen silinir!)
3. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.
Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanınız.