Yurtdışı Çıkış Harcı Nedir? Nereye Ödenir?

Yurtdışı Çıkış Harcı Nedir? Nereye Ödenir?

Yurtdışı Çıkış Harcı, Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile ülke dışına çıkarken ödenmesi gereken bir çeşit vergi. Yurtdışı Çıkış Pulu olarak da bilinen bu vergi, 23.03.2007 tarih ve 26471 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 5597 sayılı kanunun 1. maddesine göre ‘Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurtdışına çıkış yapanlardan çıkış başına 15 TL harç alınacaktır’ hükmü ile zorunlu hale getirildi.

2013’ten bu yana, yurtdışı çıkış harcı yeşil pasaport veya diğer tüm pasaportlar dahil ödenmek zorunda. Bundan habersiz olan birçok vatandaş uzun kuyrukta bekleyerek önüne geldiği çıkış bankosundaki polis tarafından geri çevrilip çıkış pulu alması için geri yönlendiriliyor. Bu bazen uçağı kaçırmaya bile sebep olabiliyor. Yurtdışı çıkış harcı için pasaport gerekli değil. Havalimanındaki harç pulu gişelerinden satın alınıyor. Atatürk havalimanı gidiş katında iki yerde harç pulu satılıyor.

yurtdışı çıkış harcı

Yurtdışı Çıkış Harcını ödeyip pul almadığınız zaman, gümrükteki polis memurları geçiş izni vermediğinden yurtdışına çıkışınız mümkün olmuyor. Diğer yandan pulu, pasaportunuza yapıştırmak zorunda olmadığınız gibi, bir seferde birden fazla pul alıp bir başka tarihte de kullanabilirsiniz. Aynı şekilde, bir başkasının adına pul alabilir ya da bankaya harç yatırabilirsiniz. Yurtdışı çıkış harç pulu bir yere yapıştırılmıyor. Kaybetme endişeniz varsa uçak bileti üzerine yapıştırın.

Pasaport Nedir
Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır
Vize Nedir Nasıl Alınır
Vizesiz Gidilebilen Ülkeler
Yurtdışı Çıkış Harcı nereye ödenir

2017 için yurtdışı çıkış harç bedeli olan 15 TL, havalimanlarının çıkış kapılarında bulunan satış noktalarından yurt dışına çıkış harç pulu alınmak suretiyle ya da vergi daireleri, gümrük saymanlıkları, Maliye Bakanlığı’na ait harç büroları veya yetkili bankalara makbuz karşılığı ödeniyor.

Yurtdışı çıkış harcını, havalimanında pasaport kontrolünden önce yatırmanız gerekiyor. Makbuz veya harç pulu, çıkış noktasındaki kontol polisine, pasaportla birlikte veriliyor. Yurtdışı pulu burada kaşelenip size geri veriliyor. Güvenlik geçişinden sonra pasaport pulunun bir hükmü de kalmıyor. Ama siz yine de uçağa bininceye kadar yanınızda bulundurun.

Yurtdışı çıkış harcı yatırılan bankalar:

  1. Ziraat Bankası
  2. Halk Bankası
  3. İş Bankası
  4. Yapı ve Kredi Bankası
  5. Akbank
  6. Vakıflar Bankası
  7. Garanti Bankası
  8. Şekerbank
  9. Finansbank
  10. Denizbank
  11. Albaraka Türk Katılım Bankası
  12. Türkiye Finans Katılım Bankası


Yurt dışı çıkış harcı ödeyip yurt dışına çıkmadıysanız veya muafiyet kapsamında olduğunuz halde harç ödediyseniz, makbuzla tahsilâtlarda ilgili vergi dairesine, pul yapıştırmak suretiyle tahsilâtlarda ise ilgili saymanlığa başvurmanız gerekiyor. İadenin yapılabilmesi için ise pulu veya makbuzu ibraz etmeniz gerekiyor. Yurtdışı çıkış harcını yatırırken TC Kimlik numaranız ve pasaport numaranız gerekiyor.

Yurt dışı çıkış harcı internetten ödeme
İnternet bankacılığı hesabınıza girip yurt dışı çıkış harcı internetten ödeme işlemi yapabilirsiniz. Ödeme sonrası verilen online dekontu mutlaka yazdırıp yanınıza almanız gerekiyor.

Yurtdışı Çıkış Harcı Muafiyeti
Havalimanı, gümrükler ve diğer yollarla yurtdışı çıkışlarında alınan harç, bazı durumlarda ve bazı vatandaşlar için muafiyet oluşturuyor. Muaf olanlar dışında, öğrenciler de dahil olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip her vatandaş, yurtdışına çıkış yaparken bu harcı ödemek durumunda.

Aynı şekilde, resmi görevle yurt dışında görevlendirilen kamu görevlileri, aşağıdaki muafiyetlere sahip değilse, harç muafiyetinden yararlanamıyorlar.

Yurtdışı Çıkış Harcı ödemekten muaf olanlar:

Çıkış tarihi itibarıyla yurt dışında oturma izni bulunanlar,
7 yaşını doldurmamış olanlar,
Yurtdışına ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatı olanlar,
Yurtdışında oturma izni bulunanların pasaportlarında ‘işçidir, işçi ailesidir, işçi çocuğudur veya süresiz oturumu bulunmaktadır’ kaşesi yer alanlar, (Oturum belgelerini göstermeden de harçtan muaftırlar.)
Bu kaşenin bulunmadığı pasaportlar için, ‘Süresiz/……..tarihleri arasında yurt dışında oturma ve/veya çalışma izni bulunmaktadır’ kaşesi olanlar,
Çifte pasaportlu olup uyruğunda bulundukları yabancı ülke pasaportlarını kullanarak yurt dışına çıkanlar,
Oturma belgesi yerine geçen Green Card’ı ibraz edenler,
Pasavan ve benzeri belgelerle çıkış yapanlar,
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne kimlik belgesiyle çıkış yapanlar yurtdışı çıkış harcı ödemekten muaflar.


Devlet yurt dışı çıkış harcından yılda 130 milyon TL’yi geçen gelir elde ediliyor. Vatandaşa da kolaylık olması açısından harç ücretini biletlere dahil etme üzerine çalışmalar yapılıyor. Yerli ve yabancı havayolu şirketinden bilet alan harç ödemesi gereken yolcu, bilet alımı sırasında harç pulu ödemesiyle ilgili bir seçenek ile karşılaşacak. Bu seçeneği kabul ederek ödemeyi yapan yolcunun biniş bankosundan aldığı biniş kartında otomatik olarak “Harç ödemesi yapmıştır” yazacak. Uygulama kabul edilse de vezneler yine harç pulu vermeye devam edecek.

Özetle yurt dışına çıkmadan önce ya bankaya gidip yurtdışı harcını ödeyerek dekont almanız ve bu dekontu yurtdışına çıkışta polise ibraz etmeniz veya hava limanında Maliye veznelerinden yurt dışına çıkış pulu alıp bunu çıkışta polise ibraz etmeniz gerek.
Yurtdışı Çıkış Harcı Nedir? Nereye Ödenir? ile ilgili aramalar yurt dışı çıkış harcı ne kadar süre geçerli  yurtdışı çıkış harcı banka  yurtdışı çıkış harcı banka dekontu  yurtdışı çıkış harc  yurtdışı çıkış harcı internetten ödeme halkbank  yurtdışı çıkış harç pulu nereye yapıştırılır  yurtdışı harç pulu  yurtdışı çıkış harcı kaç gün önceden yatırılabilir

( GEZİLERE ARAÇ TEMİN EDİLİR ) 
Eğer Beğendiyseniz Bizi Takip Etmeyi Unutmayın! Esen kalın..
DÜŞÜNCELERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN, YORUM YAZIN!
Paylaş: