Adana'da Gezilecek Yerler
Adana Gezi Rehberi
Adana’nın gezilecek ve görülecek yerleri müze, antik kentler, kilise, kale, manastır oldukça geniştir. Ayrıca Türkiye’nin En sıcak şehirlerindendir.
♦ ADANA GEZİLECEK YERLER LİSTESİ ♦
Adana Merkez Sabancı Cami
Sabancı merkez cami 1998 yılında faaliyete girmiştir.
Türkiye Diyanet Vakfı ve Sabancı Vakfı’nın ortaklaşa yaptırdığı Sabancı Merkez Cami’nin mülkiyeti Adana Diyanet İşleri Vakfı’na ait olup, kullanım hakkı Adana İl Müftülüğü’ne devredilmiştir.
Adana Ulu Cami (Ramazanoğlulları Cami)
Adana Ulu Camii asıl adıyla Ramazanoğulları Camii 16. Yüzyıldan kalma ve günümüzde hala ibadet edilen tarihi bir camidir. 1988 yılında Sabancı Merkez Camii yapılana kadar Adana’nın en büyük camisi olma özelliğini korumuştur. 1509 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından yaptırılmaya başlanılan camii 1541 yılında oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından yapımı tamamlandı. 1998 Adana Ceyhan Depremi’nde hasar gören camii, 1998-2004 yılları arasında onarılıp tekrar ibadete açılmıştır.
Adana Merkez Park
Sabancı Merkez Camii ile birlikte nehrin kenarında yer alan devasa alan gerçekten botanik bir nefes alanıdır.
Oldukça geniş çim alanda, çeşitli ağaçlar ve doğanın huzuru Avrupai merkez kent park kültürünün önemli bir örneğidir.
Adana Tren İstasyonu:
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları 6. Bölge Müdürlüğü Bünyesinde, Adana Şehir Merkezinde Sular Mevkiinde Hizmet Vermektedir. 1912 Yılında Tamamlanan Adana Garı; Ana Binası, Lojmanları Ve Bakım-Tamir Atölyeleri Ile Kentin Orta Kesiminde Yaklaşık 450 000 M² Büyüklükte Bir Alanı Kaplamaktadır. Önünde Uğur Mumcu Meydanı Bulunmaktadır. Bu Meydana Üç Büyük Sivri Kemerle Açılan, Geniş Ve Yüksek Bir Mekana Sahip Olan Orta Bölümde Bekleme Salonu, Gişeler, Danışma Ve Eşya Emanet Bölümü Gibi Standlar Yolculara Hizmet Vermektedir. Soldaki Bölümün Üst Katında Hareket Memurluğu, Gar Müdürlüğü Ve Vip Salonu Vardır. Binanın Sağında Ve Solunda Ayrıca Lojmanlar Mevcuttur. İstasyonun, Yolcu Trenleri Için Üç Peronu Bulunmaktadır.
Bu Peronlardan, Adana-Mersin-Adana Hattında Günde En Az 60 Sefer Yapılmaktadır.
Çoban Dede Parkı:
Çoban Dede’nin mezarının bulunması ve türbeye dönüştürülmesi hakkında anlatılan en yaygın hikayelerden biri şöyledir; Zamanın birinde toprak almak amacıyla Çoban Dede’nin mezarının bulunduğu tepeye iş makinaları ile çalışmaya gidilir. Ancak ne yapsalar ne etseler bir türlü iş makinalarını çalıştıramazlar. Çalışanlarında tepeye kepçe vurmaları ile birlikte kepçeleri kırılır. Bir süre sonra Çoban Dede’nin mezarının fark edilmesiyle çalışmalar durdurulup tepe türbeye dönüştürülür. Tabi ki bu anlatılanlar bir rivayetten ibarettir.
Adana Kalesi:
Adana Kalesi ile ilgili ilk bildiğimiz ilk çağlarda yapıldığıdır.
Bunun dışında bu zamanlardaki kalenin genişliği veya boyutları hakkında tahminlerden öteye gidemiyoruz.
Sinema Müzesi: Açılışı yoğun bir katılımla gerçekleştiren bu müze, içerisinde yer verdiği fotoğraf, kitap, afiş ve diğer dokümanlarla Türk sinema tarihine ışık tutmaktadır.
Fırsatınız olursa mutlaka görmeniz gereken bu müzede işin ilginç yanı karşılaştığınız afişlerdeki yönetmen, oyuncu, senarist, yapımcı veya kameramanlardan en az bir isim Adanalıdır.
Adana Kazancılar Çarşısı: Bakırcılar ve kazancılar çarşısı olarak bilinmektedir.
Adana ilimize gelip de bu çarşıda alışveriş yapmadan geri dönerseniz çok şey kaybedersiniz bizden söylemesi. Adana’nın sembolü haline gelen bu çarşı İstanbul için Kapalı çarşı ne ise Adana içinde Kazancılar Çarşısı da o dur. Buraya yolunuz düştüğünde sevdiklerinize hediye alabileceğiniz önemli yerlerden biridir.
Büyük Saat Kulesi: Adana’nın Seyhan ilçesinin Ali Münif Yeğenağa caddesinde bulunmaktadır. Büyük Saat Kulesi inşası döneminde Osmanlı Devletinde de birçok saat kulesi vardır fakat bu kule 32 metre uzunluğu ile şuanda Türkiye’nin en büyük saat kulesidir.
Bebekli Kilise: (Saint Paul Church), Aziz Pavlus Kilisesi, Adana ili Tepebağ ilçesinde 1880’li yıllarda, Saint Paul adına yaptırılmış, bir İtalyan Katolik kilisesidir. Kilisenin tepesinde, 2.5 metre boyunda tunçtan yapılmış Meryem Ana heykeli bulunmaktadır. Bu heykelin bebeğe benzemesi nedeniyle bu isim verilmiştir.
Atatürk Evi ve Müzesi: Atatürk Adana’ya tam dokuz kez gelmiş ve 5 ayrı konutta konaklamıştır. Bunlardan ikinci ve üçüncü gelişlerinde (16 Mart 1923 ve 17 Ocak 1925) kaldığı tarihi Tepebağ Konağı ( Suphi Paşa Konağı olarak bilinir), Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi olarak hizmet etmektedir. Müzede Atatürk’ün Adana Seyahatlarını anlatan dev boyutta fotoğraflar, Kuvayı Milliye dönemine ait eşyalar, Etnoğrafik ürünler, döneme ait gazete arşivleri sergilenmektedir. Ayrıca Hatay’ın kurtuluşunu anlatan özel bir oda bulunur. Ayrıca geleneksel bir Adana Evi’ni görmek isterseniz, Suphi Paşa Konağı size önderlik edecektir.
Taş Köprü: Taşköprü (Saros Köprüsü) tarihteki adıyla Justinianus Köprüsü hakkında resmi kaynak Adana Müzesi’ndeki kitabe Mimar Auxentios tarafından 4. yüzyılda yapıldığı yazılıdır. Evliya Çelebi‘ye göre toplamda 50 adım olduğunu ve 21 gözlü olduğunu, 14 büyük kemeri ile 5 küçük tahliye kemeri olduğu günümüze ulaşmıştır.Fakat kıyı düzenlenmesi ve sahilleri toprakla doldurulma nedeni ile köprü şu anda biraz daha kısalmıştır.
Adana Arkeoloji Müzesi: Adana’nın ve bütün Çukurova’nın tarihi eserlerinin sergilendiği Müze, Cumhuriyetin ilanından hemen sonra 1924 yılında kurulmuştur. Bu nedenle Türkiye’nin en eski on müzesinden birisidir. Müzede 17.071 adet arkeolojik eser ve 26.547 adet sikke bulunmaktadır. Bahçe Müze girişinde Hitit dönemine ait Kapı Arslanı Silifke / Taşucu’ndan ve Uzuncaburç’tan getirilen iki adet Augustus heykeli ile zengin çelenkli lahitler, küpler, mancınık gülleri, yazıtlar, sunaklar ve çeşitli mimari parçalar sergilenmektedir.
Anavarza Kalesi ve Antik Kenti: Anazarba, Anazarbos ve Aynızarba isimlerle de bilinen Anavarza Kalesi’nin tam olarak ne zaman yaptırıldığı hakkında kesin bir bilgi mevcut değil. Ancak milattan önce 19. yüzyılda Roma İmparatoru Augustus‘un Anavarza Krallığı’nı ziyaret ettiği bilinmektedir. Bir gün Roma İmparatorlarından Septimus Severus , Pescennius Niger ile bir iktidar savaşına tutuşur. Bu savaşta Anavarza Krallığı imparator Severus’un yanında durur ve ona destek olur. Savaş Severus’un galibiyetiyle sonuçlanınca, yanında duran Anavarza Krallığı’nı da ödüllendirir. O dönemde kent tarihinin en parlak dönemini yaşamıştır. Kilikya, İsauria ve Likaonia gibi bölgeler için metropol kent haline gelmiştir.
Feke Kalesi: 12. yüzyıldan günümüze kadar gelebilmiş olan kale, yapısı kadar sahip olduğu manzara ile de muazzam bir güzelliğe sahiptir. İçerisinde yer alan havuz ve hamamlarla birlikte düşünüldüğünde bu kadar bir lükse düşkünlüğün olduğu başka bir kale bulmak çok zordur.
Seyhan Barajı, Baraj Gölü: Akdeniz’e dökülen en büyük akarsu olan Seyhan Nehri, Adana il merkezine de yıllar boyu katkı sağlamış durumda. Bu doğal güzellik, zamanında taşkınları önlemek için bir barajla ve aynı baraj üzerindeki güzellikleriyle de yerel halka serinleme fırsatı sunuyor. Siz de Adanalılar gibi nehir kıyısında yürüyüş yapabilir, atıştırabilir ve keyif çatabilirsiniz.
Şar Antik Kenti: Toros Dağları üzerinde,Adana’ya 210 km uzaklıkta Tufanbeyli İlçesinin 20km. kuzey doğunda Şar Köyünde yer alır. Şar Antik Kenti Hitiler Döneminde de önemli bir merkez olduğu bilinen kentin en görkemli yapısı olan ve M.S. 2. yüzyıla tarihlenen Ala Kapı, Roma Dönemi’ne ait bir tapınağın günümüzü ulaşan bir parçasıdır. Ala Kapının hemen yanı başında, tapınağa ait diğer kalıntılar da görmek mümkündür.
Varda Köprüsü: Hacıkırı Demiryolu köprüsü olarak yapılan köprü heybetli oluşu nedeniyle yöre halkı tarafından Koca Köprü diye biliniyor. 200 metre uzunluğunda ve 99 metre yüksekliğinde olan köprü 1912 yılında hizmete açılıyor. Çelik kafes taş örme tekniği ile yapılan köprü tarihi ipek yolunun yerini alan Berlin-Bağdat-Hicaz demiryolu hattının bir parçası.
Kapıkaya Kanyonu: Kapıkaya Kanyonu, Adana ili Karaisalı ilçesinde Kapıkaya köyünde bulunan kanyon. Kanyonu Seyhan Nehri’nin kollarından Çakıt Deresi açmıştır. Çakıt Deresi, Seyhan Nehri’nin Batı koludur. Pozantı Boğazından dağlık alanlara doğru uzanır.
Aladağ Küp Şelalesi: Adana’nın Aladağ ilçesinden 37 kilometre uzaktaki 10 şelaleden oluşan Küp Şelaleleri, çevresinde her mevsim farklı renklere bürünen ormanları ile su ve kuş seslerinin birbirine karıştığı huzur veren doğasıyla ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Çakıt vadisi: Çakıt Vadisi coğrafi olarak, Gülek boğazından geçen Adana-Pozantı otoyolunun ortalama on kilometre kadar doğusunda Torosların geçit vererek Çukurova’ya bağlandığı bir vadidir. Adana-Pozantı demiryolu da bu vadiden geçer. Çakıt vadisine Pozantı’dan Belemedik’e giden ham yoldan girilerek 15 km vadide gidildikten sonra Tarsus’un Kuşçular köyüne giden yolla Adana-Ankara yoluna Dörtler mevkiinden geçilir.
Gölek Vadisi: Gülek Boğazı, Tarsus Çayı’nın kollarından biri olan Gülek Suyu boyunda çok dik kayalar arasında 10 km. boyunca uzanır. Denizden yüksekliği güneyden kuzeye doğru 820 metreden 1.160 metreye kadar çıkar. Orta kesimde genişliği 10 metreye düşer. Burada dereyle yol ancak yer bulabilir.
Yılan Kalesi: Adana’da, yarı yılan, yarı kadın olan efsanevi Şahmeran’ın yaşadığı varsayılan Yılankale, çevre düzenlemesiyle yenilenerek yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılacak. Binlerce yıldır çok farklı medeniyetleri bünyesinde barındıran Adana, geniş coğrafyasında birbirinden farklı tarihi zenginlikler saklıyor. Bu zenginlikler içinde gerek tarih, gerek coğrafya, gerekse turizm açısından çok değerli bir mitolojik geçmişe sahip olan Yılankale, çevresindeki diğer kaleleri de görüş alanına alacak şekilde, çok sarp bir tepe üzerinde ovanın ortasında yükseliyor. Kale, stratejik konumu nedeniyle birbiri içinde üç kaleden oluşuyor.
Karpuzbaşı Şelalesi: Dünyanın en yüksek ikinci şelalesi durumunda olan Kapuzbaşı şelalesi, görenleri adeta büyülemektedir. İrtifa akışı itibarı ile Uganda’da bulunan Victoria çağlayanı (100mt.) hariç, ABD’de bulunan Niagara’dan 55m., Finlandiya’da bulunan İmarat’dan 25m., Erzurum’daki Tortum’dan 50 m., Antalya’daki Düdenden 25 m. Ve Manavgat’tan 5 m. Daha büyük olan Kapuz Başı şelalesinin aktığı yerin rakımı ise 700 metredir.
Kategoriler: Sosyete Travel Sosyete Sözler Sosyete Trend Sosyete Karadeniz
Eğer Beğendiyseniz Bizi Takip Etmeyi Unutmayın! Esen kalın..
Görüş Ve Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşın Yorum Yazın :)
Görüş Ve Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşın Yorum Yazın :)
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Aktif link bırakmayın. (Hemen silinir!)
3. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.
Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanınız.