Trabzonda Gezilecek Yerler Gezilmesi Gereken Yerler

Trabzon’da Gezilecek Yerler Gezilmesi Gereken Yerler


Sizler için Trabzon’da gezilecek yerler’i tek tek topladık. Karadeniz dendiği zaman aklımıza gelen illerden birisi, ve belki de en güzeli, Trabzon’dur. Fatih Sultan Mehmet Han tarafından bu millete kazandırılan İl, yeşilin ve temiz havanın cömertçe herkese sunulduğu bir yer. Karadeniz turu yaptığınızda, Karadeniz sahilinin en güzel mekanlarına sahip olan yerin Trabzon olduğunu anlayacaksınız. Trabzon’da, manzara, tarih, nostalji ve modern mekanların hepsi, güzel bir karma olarak misafirlerini karşılıyor. İnsanlarının misafirperverliği ve yemeklerinin Trabzon’un usta aşçılarının ellerinden geçmesi, her mekanda damak tadınıza uygun lezzetleri bulmanızı sağlayacak. Dilerseniz öncelikle Trabzon’da gezilecek yerleri, daha sonra da leziz yöresel yemekleri tadacağınız mekanları yazalım.

Trabzon’da Gezilecek Yerler

Trabzon Uzungöl
Birçoklarının kartpostallardan bildiği Trabzon Uzungöl, Çaykara ilçesinde deniz seviyesinden 1090 metre yükseklikte bir yer. Dik yamaçlar ve Alplerin sanat eseri gibi dizildiği Uzungöl’de, orman havasını almak isteyenler güzel bir deneyim yaşayabilirler. 
Yabancı turistlerin Tranzon’da en çok ziyaret ettiği yerlerden birisini ifade eden Uzungöl de, gezerken rastladığınız yabancı turistlerle de bunu anlamak mümkün. 
Özellikle Japon turistlerin geldiği söylenenler arasında. Uzungöl’de rekking, kuş gözlem, botanik gayesini taşıyan turlar, yapılacak aktiviteler arasında yer alıyor. 
Yaban hayatının aktif olduğu Uzungöl’de, orman gezilerinizi tek başınıza yapmamanız önerilir. 
Kurt, ayı, tilki gibi hayvanlar, ormanlarda tehlikeli olabiliyorlar.

Trabzon Ayasofya Müzesi

Trabzon’da tarihi mirası gezmeden, seyahatinizi sonlandırmayın. Planlarınız arasında Trabzon merkezde bulunan ve  tarihin en büyük tanıklarından birisi olan Ayasofya Müzesi, mutlaka olsun mesela. Bu müze, Roma’nın Latinler tarafından yağmalanmasından sonra Trabzon’a kaçan Kral Manuel tarafından kuruldu. Yapının Bizans’ın geleneksel  kilise mimarisini yansıttığını anlayabilirsiniz. Kare ve haç yapısına diğer kiliseler gibi sahip olan Ayasofya Müzesi, revaklı 3 girişe sahip. Şuan müzenin bir kısmı cami olarak değerlendiriliyor. Tarih seyrinde birçok kez cami, kilise ve Rusların Trabzon’u işgali sırasında Rus askerler tarafından mühimmat depo alanı olarak kullanılmış.

Trabzon Bedesten Çarşısı

Yine Trabzon merkezde, tarihe tanıklık eden müthiş bir tarihi yapı daha. 
Burada hatıralık eşya almak isteyenler, birçok alternatif “Trabzon Hatırası” aksesuarını bulabilirler. 
Çarşı Yavuz Sultan Selim Hanın annesi Gülbahar Hatun tarafından yaptırıldı. 
Ancak, bu kesin bir bilgi olarak tarih kitaplarında yer almıyor. Yapının daha eski olduğunu iddia eden tarihçilerde var. Çarşının içerisinde Osmanlı mimarisinin gücünü fark edecek dekoratif yapı mevcut. Çarşının içerisinde dolaşırken, geçmişe doğru yolculuk yapacağınızı söyleyebilirim.

Trabzon Kalesi

Trabzon’un en güzel ilçelerinden birisi olan Araklı’nın Kaleçik mahallesinde bulunan yapı, çok eski zamanlara dayanıyor. M.Ö 5. Yy’la dayanan tarihine rağmen, yine de surların büyük bir kısmının ayakta kalmış olması, ne kadar sağlam inşa edildiğini bizlere gösteriyor. 
Kale yukarı, orta ve aşağı hisar olarak ayrılan bölümlere sahip. Kuzgun ve imaret deresi üzerinde bulunan koca bir kayanın üzerinde inşa edilmiş. Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim tarafından kalenin stratejik değeri dolayısıyla, yeniden inşa edilerek, içerisine cami, konuklama, hamam gibi yapılar inşa edilmiş.

Trabzon Boztepe

Trabzon’a gidenlerin dillerine pelesenk olmuş bir yer olan Boztepe, Trabzon merkezin en yüksek noktasını ifade ediyor. Buradan sabah ve akşam şehri izleyebilir, güneşin Trabzon semalarına nasıl yansıdığını ve şehrin güzelliğine nasıl estetik kazandırdığını görebilirsiniz. Akşamları şehrin ışıklarının bir lazer gösterisi sunumu sergilediğini tanık olabilir, bu gösteriyi seyircisiymiş gibi izleyebilirsiniz. Mekanda bulunan kafeler de, sabah organik kahvaltılarınızı yapabilirsiniz. Buraya çıkarken teleferiği kullanmayı tercih edin. Bu heyecanı da yaşamayı asla kendinize çok görmeyin.

Sümela Manastırı Maçka
Altındere köyünden yaklaşık olarak 300 metre yüksekte yer alan Meryem Ana, geleneksel manastır inşa yerleri olan sarp kayalıklar, ormanlar, mağaralar geleneğine uygun inşa edilmiştir. Meryem Anaya atfen kurulan manastır, Sümela adını siyah manasına olan melas kelimesinden almıştır. Manastırın yer aldığı koyu dağlara baktığınız zaman, neden siyah manasına gelen Sümela adını aldığını anlayabilirsiniz.

Çal Mağarası Trabzon
Karadeniz’in en güzel illerinden birisi Trabzon’da gezilmesi gereken en önemli yerlerden birisi de Çal Mağarası. Doğal oluşumu ve güzellikleri ile adeta cennetten bir köşeyi andıran mağara 8 kilometrelik uzunluğu ile dünyanın bilinen en büyük ikinci mağarası olma özelliğini taşıyor. Ancak şu ana kadar 1 kilometrelik kısmı ziyarete açılabilmiştir.

Girişten 200 metre ilerledikten sonra iki kola ayrılan mağaranın sol kolunun uzunluğu 150 metre olup kolun sonunda bulunan odadan kalker platolar üzerinde görülen, oval şekilli “erime çukuru” olarak bilinen dolinden su akmaktadır. Sağ kolun uzunluğu ise 400 metredir ve kolda da yaklaşık 60 metre olan bir göl ve çağlayan vardır.


Trabzon’da ne yenir?

Havasıyla, doğasıyla muhteşem olan ilde, damak zevkinize uygun yöresel yemeklerin adresi, merkezde bulunan Akçay Lokantası. Burada özellikle kuzu saç kavurmayı tatmadan geçmemenizi öneririm. Tabi Trabzon’a gelip de, Karadeniz pidesinden yememek olmaz. Bunun için yine merkezde ünlü ola Bozo Usta, Karadeniz pidecisi olarak şehir dışından gelen misafirlerini ağırlıyor. Açık kavurmalı yumurtalı pideyi tavsiye ederim. Trabzon piyaz, hamsi ve diğer yöresel lezzetler için Trabzon merkezde birçok alternatif mekan var.

Yine Trabzon yöresel lezzetler içerisinde çok meşhur olan “Yörük Kavurması” damak tadınıza uygun ve zevk alarak yiyebileceğiniz Trabzon lezzetleri arasında. 

Hamsi Tava gibi daha önce yöresinde tatmadığınız lezzetler, Trabzon’da sizi bekliyor!

Trabzon’da nerede kalınır?

Merkezde ve diğer ilçelerde misafirlerini ağırlayan birçok otel ve pansiyon var. 
Tatil bütçenize göre ekonomik otel ve pansiyonları Trabzon’da kolayca bulabilirsiniz. 
Şehrin misafirlerini ağırlamak için yatak kapasitesi yeterince var. Zorlu Grand Hotel, şehrin merkezinde yer alan konforlu ve lüks bir otel. Daha ucuz otel arayanlar için Nur Hotel, yine merkezde sizleri bekliyor.

Trabzon’a nasıl giderim?

Trabzon ilimize ulaşım imkanları, kemale ermiş diyebiliriz. Havayoluyla İstanbul’dan 1 saat 30 dakikada varacağınız Trabzon’a, kara yolluyla da rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz. 
Bunun yanında deniz seferi yoluyla da Trabzon’a ulaşmanız mümkündür. 
Deniz yolunun karayolundan daha uzun sürdüğünü unutmayın. 
Eğer imkanınız varsa, uçakla seyahati tercih edebilirsiniz.
Kategoriler: Sosyete Travel Sosyete Sözler Sosyete Trend Sosyete Karadeniz
Eğer Beğendiyseniz Bizi Takip Etmeyi Unutmayın! Esen kalın..
Görüş Ve Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşın Yorum Yazın :)
Paylaş:  

Yorumlar