Çıldır Kristal Göl Festivali
Her yıl Şubat ayında bu göl üzerinde festival düzenlenmektedir. 9 Şubat Cumartesi 2019 tarihinde altıncısı düzenlendi. Donmadığı zamanlarda sanırım düzenlenmiyor. 2018 yılında 5. Kristal göl festivaline de katılmıştım. İkisi arasında baya bir değişim olmuş. Biraz çeki düzen verilmiş olamasına rağmen eksiklikler yok değil.
Çıldır Kristal Göl Festivaline Nasıl Giderim ?
Hava yolu ile ulaşım Sunexpress, Anadolu jet ve Pegasus hava yolları.
Bu festivale Kars Harakani hava alanına gelen uçaklar ile ulaşım mümkün. Uçak ile geldikten sonra Kars şehir merkezinde Kaymakamlık önünden kalkan otobüsler ile ulaşım sağlayabilirsiniz. 10 TL bir fiyatı bulunmakta ve sabah 8 de kalkışlar başlıyor. Ardahan da hava alanı aktif çalışmadığından Hava yolunu tercih edecekler bir gün önceden gelmeli.
Doğu Ekspressi ile ulaşımda tren akşam saatlerinde 19:00 20:00 sularında Kars’ta oluyor. Tabi geçikmeler olabilir. Festival tarihinden bir gün önceden gelerek ertesi gün taksi ile ya da şehir içinden kalkan ulaşım araçları ile ulaşmak mümkün. Taksi 150 TL – 200 TL civarında tutar. Anlaşarak gitmenizde fayda var. Şahsen biz Sarıkamış’tan Kars Hava alanına anlaşarak 100 TL’ye taksimetre ile de 150 TL civarı bir paraya ulaşım sağlıyoruz.
Otobüs ile ulaşım zor oluyor. Ama yakın illerde iseniz tabi ki tercih etmek zorundasınız. Uzun yoldan sonra örneğin İstanbul dan Kars’a ulaşım 24 saati bulmakta. Aynı şekilde İzmir’den Kars’a ulaşımı bizzat ben denedim tam 23 saat yol sürdür. Bir 23 saatte ben kendime gelmek için yatmıştım. Kars kalesi, Turgutreis, Doğu anadolu gibi bir çok firma ile ulaşım mümkün. Yola bağlı olarakta ücretler değişmekte. İzmir’den ulaşım en son 140 TL idi. Kars’a ulaştıktan sonra Taksi ya da Minibüs ile Çıldıra ulaşım bulunmakta. Çıldıra ulaşım sabah saatlerinde olacağından otobüsünüzün varış saaatini ona göre ayarlamanız da fayda var.
Çıldır Kristal Kar Festivalinde Neler Var ?
Adı üstün de bu festivali özel kılan şey buz ve kar. Gölün üstü buz tutmuş durumda. 50 cm 80 cm arası değişen kalınlıkta buz tutuyor göl bu dönemde. Buzun üzerinde etkinlikler düzenleniyor. Bu etkinlikler kültürel ve yöresel etkinlikler.
Festival de düzenlenen şölende atlı kızak yarışları, Cirit, Rahvan at yarışları, Gökbörü, Atlı okçuluk yarışı, buz pateni, kayak yarışları ve çeşitli diğer etkinlikler düzenlenmekte.
Bu etkinlikler unutulmaya yüz tutmuş atalarımızdan kalan etkinlikler. Pür dikkat izleyip ata sporumuz olan ve geçmişte yeri olan asil hayvan At ile oynanan oyunları izlerken şaşkınlığınız yüzüne yansıyor.
Festivalin Amacı
Bu festival ile unutulmaya yüz tutmuş tarihi ve kültürel geçmiş yeni nesile tanıtılıyor. Gökböri ve Cirit oyunlarını görünce at üzerine binip bu oyunları oynamak istiyor insan.
Çıldır Gölünde Çıkan Balıklar
Bu gölde en meşhur balık Sarı balık lakaplı Sarı Sazan balığı. Festivale gelipte sarı sazan yani sarı balık yemeden gitmeyin. Seyyar satıcılar köfteden, kaz’a aç kalmamanız için festival boyunca satış yapmaktalar. Gölün etrafında bir kaç restoran bulunmakta. Kaymakamlığa ait Kütük ev de sarı balık yeme imkanınız var. Ve festival alanını tepeden gören Kılıç restoran da balık yiyebilirsiniz. Sarı sazan balığı bir porsiyon olarak 30 TL’ye satılıyor. Ortaya bir salata 15 TL.
Festivale Gelen Kişi Sayısı ve Eksikler
Festivale bu yıl geçen yıla göre gelen sayısı daha yoğundu. Bine yakın araba geldiği söyleniyor. Ortalama 5 kiş olsa beş bin kişi festivale katıldı gözü ile bakılıyor. Ama bu bence yetersiz. İsviçre de buna benzer bir etkinlik olan ” White Turf ” katılım sayısı 50 binin üzerinde. Kars Ardahan Çıldır gölünde ki bu etkinlik sayısı neden az ??? Öncelikle gelen insanlara etkinliği izlemek için bir (protokole yapıldığı gibi) platform yapılmalı. Yer zaten müsait. Bir amfi tarzı oturup izleyebileceğimiz yer olsa çok iyi olur. Bütün gün ayakta kalamıyor insan. Sonrasında oyunları izlemeye gelen insanlar Gökböri nasıl oynanır Cirit nedir bilmediğinden bunu oyun oynanırken anlatan arkadaş sesi gür ve anlaşılır olmalı. Evet anlatıyor ama ses sistemi yetersizliği ve konumlama yanlışlığından ne diyor ne anlatıyor bir gram anlamak mümkün değil. Satıcılar için bir festival çadırı yeri yapılmalı. Acıkınca rahat bir şekilde yemek yeme düzeni oluşturulabilir. Aynı şekilde yöre halkının peyniri ve yaptığı el işlerini rahatlıkla satabileceği alanlar oluşturulabilir.
Ben beş ve altıncı Kristal Göl festivaline katıldım. İnanıyorum ki bu eksiklikler her geçen sene düzeltilerek giderilir ve İsviçre de düzenlenen festival gibi adı duyulmuş ve kendini kanıtlamış bir festival haline gelir.
Eğer Beğendiyseniz Bizi Takip Etmeyi Unutmayın! Esen kalın..
Görüş Ve Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşın Yorum Yazın :)
Kategoriler: Sosyete Travel Sosyete Sözler Sosyete Trend Sosyete Karadeniz
Görüş Ve Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşın Yorum Yazın :)
Kategoriler: Sosyete Travel Sosyete Sözler Sosyete Trend Sosyete Karadeniz
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Aktif link bırakmayın. (Hemen silinir!)
3. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.
Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanınız.