Uzun Otobüs Yolculukları için Tavsiyeler

Uzun Otobüs Yolculukları için Tavsiyeler

Uzun otobüs yolculuklarının kabusa dönüştüğü günleri geride bırakın; saniyeleri ve kilometreleri saymadığınız, canınızın sıkılmadığı, ayaklarınızın şişmediği bir yolculuğa hazırlanın. İşte uzun otobüs yolculuklarını eğlenceli bir deneyime çevirecek tavsiyeler...

Can Sıkıntısına Vaktiniz Kalmasın
Can sıkıntısı, uzun otobüs yolculuklarının korkulu rüyasıdır. Gözünüzü saatinize dikip yol boyu dakikaları saymak istemiyorsanız, hazırlıklı olmanız gerekir. Otobüs firmaları son yıllarda yolculara bu konuda seçenekler sunsa da kişiselleştirilmiş önlemlerinizi alın.

Otobüste canınızın sıkılmaması için yanınızda sürükleyici bir kitap, birkaç dergi veya bulmaca götürün. Yolculuk sırasında film veya dizi izleyebilir, müzik dinleyebilir, telefon veya tablet bilgisayar ile yarım kalan işleri halledebilir veya oyun oynayabilirsiniz. Başkalarını rahatsız etmemek kaydıyla yanınızdaki yolcuyla sohbet etmek veya manzaraya dalıp hayaller kurmak da her zaman birer seçenek...

Üşümeyin, Terlemeyin, Daralmayın
Uzun otobüs yolculuklarında en sık yaşanan sorunlardan bir diğeri, seyahate yanlış ve rahatsız giysilerle çıkmaktır. Dar ve sıkan giysilerden, terleten ve kaşındıran kumaşlardan kaçının. Hangi mevsimde olursanız olun, kat kat giyinin. Kışın giyeceğiniz tek parça bir kazak dışarıda havanın soğuk olmasına rağmen otobüsün içinde bunalmanıza sebep olabilir. Yazın rahat bir tişörtle çıktığınız yolculuk, otobüste klima yüzünden hasta edebilir. Rahat bir penye bluz ile mevsime uygun bir hırkayı kombinlemek, altına da bol bir pantolon giymek hayatınızı kurtaracaktır.

Ayaklarınız Şişmesin
Uzun otobüs yolculuklarından davul gibi şişmiş ayaklarla inmek sabit bir kural gibi görünse de, birkaç basit tüyo ile bu durum hafifletilebilir. Otobüste ayaklarınızın şişmemesi için öncelikle rahat ve sıkmayan ayakkabılar tercih etmelisiniz. Yazın da kışın da spor ayakkabı giymek ayaklarınızı rahat ettirecektir.

Otobüste ayak şişmesinin öncelikli nedeni, hareketsizliktir. Oturduğunuz yerde ayaklarınızı ve bileklerinizi hareket ettirerek kan dolaşımını hızlandırabilir ve şişliğin önüne geçebilirsiniz. Yanınızdaki yolcuyu rahatsız etmeden esneme hareketleri yapabilirsiniz. Molalarda mutlaka otobüsten çıkıp birkaç tur yürüyün.

Ayak şişmesini engellemenin bir diğer yolu, hareketsiz kalan vücutta su toplanmasını engellemek için bol su içmek, kafeinli, şekerli ve tuzlu gıdalardan kaçınmaktır. Ayrıca yolculuğa çıkmadan önce ve sonrasında ayaklarınıza süreceğiniz az miktarda lavanta yağı da şişlikle savaşacaktır.

Diz Ağrısına Ne İyi Gelir?
Uzun otobüs yolculuklarının bir diğer olmazsa olmazı, hareketsizlik nedeniyle dizlerde oluşan ağrı ve uyuşukluk hissidir. Otobüs yolculuğunda diz ağrısı, hareket ederek önlenebilir. Oturduğunuz yerde bilek ve bacak hareketleri yapmak, ağrının şiddetlenmesi halinde muavinden rica ederek koridorda bir tur yürümek, kesinlikle dar kıyafetler giymemek ve molalarda otobüsten mutlaka inmek işe yarayacaktır.

Telefonunuzun Pili Bitmesin
Günümüzde en iyi seyahat arkadaşı haline gelmiş görünen akıllı telefonunuzun yol boyunca size eşlik edebileceğinden gerçekten emin misiniz? Eğer elinden telefonunu düşürmeyen bir yapınız varsa, uzun bir otobüs yolculuğunda şarjınızın bitmemesi için mutlaka önlem almalısınız. Yanınızda taşınabilir şarj cihazı bulundurmayı, telefonunuzu mola yerlerinde daha hızlı şarj edebilmek için orijinal bir şarj aletini de çantanıza atmayı unutmayın.

Uzun Otobüs Yolculuğunda Yanıma Ne Almalıyım?
Uzun otobüs yolculuklarını keyifle atlatmak için yanınızda mutlaka bulunması gerekenler şöyle sıralanabilir:

Boyun yastığı ve ince bir battaniye/örtü
Mola yerlerinden sonra temiz hissetmek ve ferahlamak için ıslak mendil veya kolonya
Yedek bir tişört ve çorap
Nane şekeri veya naneli sakız
Müzik dinleyebileceğiniz bir cihaz, yedek pil, telefonunuz için taşınabilir şarj cihazı
Yedek kulaklık
Kitap ve gece okuyabilmek için minik bir fener
Mideniz kazınırsa açlığınızı bastırmak için ufak atıştırmalıklar ve su
Gece ses ve ışıktan rahatsız olmamak için kulak tıkacı ve göz bandı
Güneş gözlüğü

Otobüs Yolculuğunda Ne Yemeli?
Otobüs yolculuğunun öncesinde ve molalar sırasında yediğiniz şeyler seyahatinizin kalitesini doğrudan etkileyecektir. Yolculuğa çıkmadan önce karnınızın kısmen tok olması tavsiye edilir. Böylelikle daha yolun başında midenizi yoracak ve kan şekerinizi hızla yükseltip yine hızla düşürecek abur cuburlardan kaçınmış olursunuz.

Molalarda da mutlaka bir şeyler atıştırın. Ancak yolculuk öncesinde ve molalarda yağlı ve ağır yemeklerden mutlaka kaçının, karnınızı tıka basa doldurup seyir halindeyken mide bulantısına yol açmayın. Otobüsün siz her istediğinizde durmayacağını göz önünde bulundurarak aşırı miktarda sıvı tüketmeyin; uyuyabilmek için de kafeinden kaçının.

Koltuk Seçme Sanatında Ustalaşın
Uzun bir otobüs yolculuğunda dikkat edilmesi gerekenlerin en başta koltuğunuzun yeri gelmeli. Önde mi arkada mı, cam kenarında mı koridorda mı oturacaksınız? Eğer gece yolculuğu yapıyorsanız ve otobüste uyuyabilenlerdenseniz, cam kenarını tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Böylece yastığınızı pencereye yaslar, koridordaki olası hareketlilik ve sesten etkilenmeden mışıl mışıl uyuyabilirsiniz. Ancak otobüste uyumakta zorlanıyorsanız, cam kenarında oturmanız tavsiye edilmez. Zira koridor tarafında hiç tanımadığınız bir yolcu horul horul uyurken, cam tarafında sıkışıp kalmak bunaltıcı olabilir.

Otobüslerde arka koltukların genellikle daha fazla sallandığını, ön koltukların daha güvende hissettirdiğini unutmayın. Aynı zamanda öndeki ve orta kapıya yakın yerlerdeki koltuklar, molalarda ve varış noktasında araçtan hızla çıkmanızı sağlar.

Otobüs Yolculuğunda Mide Bulantısı Nasıl Önlenir?
Uzun yolculuklarda mide bulantısı sadece çocuklar değil, yetişkinler arasında da yaygın bir sorundur. Otobüste mide bulantısını engellemek için yolculuktan önce ağır yemekler yemeyin ama yolculuğa aç da çıkmayın. Molalarda sigara içmeyin, tost ve ayran gibi atıştırmalıkları tercih edin. Yolculuk sırasında mideniz bulanırsa ileriye doğru sabit bir noktaya bakın veya uyumaya çalışın. Tüm bu önlemlerin işe yaramaması ihtimaline karşı yanınızda bir mide bulantısı ilacı bulundurun.

Gece Yolculuğunu Tercih Edin
Güvendiğiniz bir firma ile gece yolculuğu yapmak, gündüz yolculuğuna kıyasla çok daha avantajlıdır. Gece yolculuğunda uyuyarak saatlerin nasıl geçtiğini anlamaz, vakit kaybetmeden seyahat etmiş olursunuz.

Otobüste Uyumayı Kolaylaştıran Yöntemler
Otobüs yolculuklarında ne yapsanız uykuya dalamıyor ve sürekli diken üstüne hissediyorsanız, birkaç basit noktayı gözden kaçırıyorsunuz demektir. Uzun bir yolculuk sırasında uyuyabilmek için seyahate bir miktar uykusuz çıkmayı, gün içinde kendinizi fiziksel olarak yormayı deneyin. Cam kenarında oturup yastığınızı dayayabileceğiniz rahat bir ortam yaratın. Yanınıza kulak tıkacı ve göz bandı almayı unutmayın. Yolculuk günü kafeinden uzak durun, molalarda ayran veya bitki çayı gibi uyku getirebilecek içecekleri tercih edin. İhtiyaç duyuyorsanız, hafif bir sakinleştirici alın.

Kendinizi Molalardan Mahrum Bırakmayın
Otobüs yolculuğu sırasında verilen molalar hayat kurtarır. Üşengeçlik yapmayın ve otobüsten inin. İhtiyacınız olmadığını düşünseniz bile tuvaleti ziyaret edin, en azından otobüsün etrafında bir tur yürüyüp saatlerdir hareketsiz olan bacaklarınızdaki kan dolaşımını artırın.

Otobüste Panik Atak Riski Var mı?
Kapalı mekan ve yolculuk fobisi olan kişiler otobüste panik hissine kapılabilir. Ancak anksiyete hissettiğiniz sırada derin nefes alıp konsantrasyonunuzu artırmak, bu yolculuğa çıkma nedenlerinizi kendinize hatırlatmak, bir yakınınıza telefon edip yaşadığınız sıkıntıyı paylaşmak, sevdiğiniz bir film veya müzikle düşüncelerinizi başka yöne kaydırmak gibi yöntemlerle panik atak riskini savuşturabilirsiniz.

Otobüste Evcil Hayvan Taşıyabilir miyim?
Az sayıda firma kedi ve köpek gibi evcil hayvanların veteriner tarafından uyutulmuş halde ve kafes içinde, bagaj bölümünde taşınmasına izin veriyor. Ancak otobüsle evcil hayvan taşımak hayvanseverler veya veterinerler tarafından kesinlikle tavsiye edilmeyen bir yöntem. Bagaj bölümlerinin karanlık ve havasız olduğunu, evcil hayvanınıza eziyet etmeye hakkınız olmadığını unutmayın.

Şehirlerarası Otobüste Bagaj Hakkı
Otobüs firmalarının büyük çoğunluğu, şehirlerarası yolculuklarda yolcuya iki parçayı aşmayacak şekilde 30 kg. ücretsiz bagaj hakkı tanır. Bu ağırlığı aşan yolculardan ek ücret alınabilir veya yer kısıtlaması nedeniyle 30 kg. üzerindeki yükler otobüse alınmayabilir.

Şehirlerarası Otobüs Yolculuğunda Bebek
Söylemeye gerek bile yok, bir bebekle seyahat etmek kolay bir iş değildir. Uzun bir otobüs yolculuğu ise annenin işini zorlaştıran çok sayıda potansiyel sorun barındırır. Eğer bebeğinizle uzun bir otobüs yolculuğuna çıkacaksanız, öncelikle ikili koltuk almanız tavsiye edilir. Böylelikle hem siz hareket edebilecek alanı bulmuş, hem de bir başka yolcuyu rahatsız etmemiş olursunuz. Bebekle seyahat sırasında pişik kremi, yedek kıyafet veya ağlamaya başladığında dikkatini dağıtacak oyuncakları yanınıza almayı unutmayın.

Bazı anneler bebeklerin daha kolay uyuması ve daha rahat emzirilmesi nedeniyle gece yolculuğunu tercih eder. Bazıları ise bebeklerinin uyku düzenine göre gündüz yolculuğunu daha kolay geçirebilir.

Sosyete Karadeniz ~ Sosyete Sözler ~ Sosyete Trend ~ Sosyete Travel
Uzun Otobüs Yolculukları için Tavsiyeler ile ilgili aramalar uzun otobüs yolculuğunda yanımıza almamız gerekenler  otobüs yolculuğunda uyumak için  otobüs yolculuğu gece  uzun otobüs yolculuğu önerileri  ilk defa otobüs yolculuğu  otobüs yolculuğunda kıyafet  otobüs yolculuğu gaz  otobüs yolculuğu hakkında bilgi
Görüş Ve Düşüncelerinizi Yoruma Yazıp Diğer Kullanıcılarımızla Paylaşabilirsiniz
Paylaş:  

Yorumlar